tiistai 14. heinäkuuta 2015

Aseta tavoitteet ja palkitse itsesi niiden saavuttamisesta

Kun teet kuukauden työtä, saat siitä rahaa. Kun teet työsi hyvin, saat siitä extraa. Jos teet työsi tosi hyvin, sinut palkitaan kuukauden työntekijänä tai saat oscarin punaisen maton päässä. Kuinka monta kertaa olet työsi lomassa ajatellut että "no onneksi kohta on palkkapäivä"? Niin, varmaan aika monta kertaa! Palkkio pitää meidät liikkeellä ja raskaasta työstä pitäisi aina saada jotakin palkinnoksi.. Siksi monet, monet painonpudottajat suosittelevat itsensä palkitsemista kilojen vähentyessä. Se antaa meille tavoitteen, johon pyrkiä ja jotain ansaittua kivaa matkan päässä. Sen lisäksi että painoa on tosiaan pudonnut ja olosi on pirteämpi ja olet iloisempi ja terveempi.


Palkinto ei kuitenkaan saa koskaan olla mitään syötävää tai juotavaa, koska muuten se on samalla lupaus siitä että saat rikkoa dieettisi ja alkaa keräämään vaivalla pudotettuja kiloja takaisin. Sen sijaan se voi olla vaikkapa uudet vaatteet, käynti hierojalla, matka aurinkoon tai mitä ikinä eniten halajat. Kannattaa asettaa päätavoite itselle ja sitä päätavoitetta vastaava palkinto. "Kun painan 75 kiloa, saan.." mutta kannattaa myös asettaa itselleen välitavoitteita, joista saa myös palkinnon. Ensimmäisen viiden kilon jälkeen jotain, 10 kilossa toinen.. 15 kilossa vähän pienempi.. ja 20 kilossa jotain superhienoa!

Viime kerralla minulla ei ollut mitään täysin lukkoonlyötyjä isompia palkintoja, mutta joka kerta kun pienemmän koon housut mahtuivat kaupassa jalkaan, sain semmoiset hankkia. Toki tämä oli käytännöllinenkin palkinto, koska vanhat vaatteet jäivät isoiksi ja uusia täytyi hankkia tilalle. Ja on kuulkaas mahtava tunne kun ennen on joutunut hankkimaan housut isojen tyttöjen puolelta ja sitten saitkin hankkia 42-koon farkut ja oikeasti kivat sellaiset! Tottahan se on että isojen tyttöjen vaatteet eivät kuitenkaan, ainakaan allekirjoittaneen mielestä, ole läheskään yhtä hienoja kuin normaalikokoisten. 


Tavallaan myös matka Uuteen Seelantiin toimi tietynlaisena palkintona tai ainakin motivaattorina. Reissu oli päätetty jo vuosi ennen kuin aloitin urakkani, mutta motivaattorina moinen toimi oikein hyvin! Sitä piti yksinkertaisesti pudottaa painoa ja kohottaa kuntoa ennen reissua, koska muuten en olisi voinut kiivetä aktiiviselle tulivuorelle tai hypätä eteläisen pallonpuoliskon korkeimmasta tornista alas. Ne olisivat vain olleet mahdottomuuksia, joten jos Uusi Seelanti ei toiminut itsessään palkintona niin ainakin maisemat 1900 metristä toimivat.

Joten suosittelen siis kaikille laihduttamaan ryhtyville pääpalkintoja ja välipalkintoja! Jopa niistä pienemmistä pudotuksista, jotka eivät vielä välttämättä näy ainakaan omasta mielestä. Ne todella piristävät arkea ja pitävät motivaatiot kohdallaan. Mutta muistakaa myös pitää niistä kiinni älkääkä lipsuko! Muuten se ei ole palkinto hyvästä työstä vaan lipsumisesta.. Eikä tunnu puoliksikaan niin hyvältä!


Oma suunnitelmani on tiputtaa nyt syksyn aikana 15 kiloa ja ensi kevään aikana vielä 5 kiloa enempi kiinteytymiseen keskittyen. Lopputavoite olisi siis täydet 20 kiloa eli painaa kesäkuun alussa n. 70 kiloa riippuen siitä mikä lähtöpainoni sitten tulee olemaan.
Jatkan tuota että saan uudistaa hieman vaatekaappia jokaisen uuden numeronpudotuksen myötä eli tarkoittanee lähinnä housuja. Tällä hetkellä menee jalkaan 42 (riippuen toki kaupasta), joten ehkäpä sitä voisi päästä johonkin 38-40 vielä, ken tietää!

Viidestä kilosta en tiedä miten vielä palkitsen itseni, joten ehdotuksia otetaan vastaan! Kymmenestäkään kilosta en tiedä vielä, mutta sitten kun syksyn tavoite 15 kiloa on saavutettu, hankin itselleni ajan hierojalle! En ole ikinä käynyt joten korkea aika ainakin kokeilla! Ja sitten jos kesäkuuhun mennessä on 20 kiloa takana, saan lähteä jonnekin reissuun.. En vain vielä tiedä että minne. Johonkin kuitenkin!

Joten joo, asettakaa itsellenne tavoitteita ja palkitkaa itsenne niiden saavuttamisesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti